Παρθενώνας

Ο ναός που οι Αθηναίοι αφιέρωσαν στην προστάτιδα της πόλης τους, Αθηνά Παρθένο, είναι το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας στην περίοδο της μεγάλης ακμής της και το αρτιότερο ως προς τη σύνθεση και την εκτέλεση από τα οικοδομήματα του Ιερού Βράχου. Κτίσθηκε κατά τα έτη 447-438 π.Χ., στο πλαίσιο του ευρύτερου οικοδομικού προγράμματος που συντελέσθηκε στην Ακρόπολη με πρωτοβουλία του Περικλή, και πάνω στη θέση παλαιότερων ναών αφιερωμένων στην Αθηνά. Ο Περίκλειος Παρθενών (Παρθενών ΙΙΙ) διαδέχθηκε έναν προηγούμενο ναό, το μαρμάρινο Προπαρθενώνα (Παρθενών ΙΙ), που άρχισε να κτίζεται μετά τη νίκη στο Μαραθώνα, περίπου το 490 π.Χ., αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες. Αυτός με τη σειρά του είχε οικοδομηθεί στη θέση παλαιοτέρου ναού, του πρωταρχικού Παρθενώνα (Παρθενών Ι), που κτίσθηκε γύρω στο 570 π.Χ. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μαρμάρινο Παρθενώνα των χρόνων του Περικλή, σχεδιασμένο από τον Ικτίνο με συνεργάτη τον Καλλικράτη. Την ευθύνη του γλυπτού διακόσμου και του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς, που βρισκόταν στο εσωτερικό του, καθώς και όλου του οικοδομικού προγράμματος του ναού, είχε ο διάσημος γλύπτης Φειδίας.

Iknow...

...κλείσε την ελληνική τηλεόραση...σταμάτα να μπαίνεις στο Facebook για να κρυφοκοιτάς τις ζωές των άλλων...ζήσε την στιγμή ... δέν χρειάζεται να την τραβήξεις σε βίντεο, να την ανεβάσεις στο internet για να επιβεβαιώθείς από τους δικτυακούς φίλους σου ότι πράγματι ζείς...σταμάτα επιτέλους να αναπαράγεις τις δήθεν ειδήσεις και μπουρδολογίες που ξεκινούν από το πληκτρολόγιο του κάθε μαλάκα και στρατευμένου στο ιντερνετ...μήν δέχεσαι την άποψη του κάθε τυχάρπαστου περαστικού και ότι γράφει στο twitter σαν είδηση...μην δέχεσαι να στο επιβάλει ο ο 30φυλλόπουλος ή ο κάθε Ευαγγελάτος αυτό... βγές από αυτό το blog τώρα...επιλεκτική αναπαραγωγή άρθρων κάνει... και επιτέλους ξεκίνα να διαβάζεις και κανένα βιβλίο...κατά προτίμηση όχι άρλεκιν ή μυθιστόρημα που βασίστηκε η τελευταία ταινία του κατα τα άλλα συμπαθή Batman...Μιά οθόνη μας κλείνει τον ορίζοντα, παίρνει δωρεάν τον χρόνο μας και τον πουλάει σε διαφημιστές...χωρίς να μας δίνει ποσοστό...Η ζωή μας έχει ναυαγήσει σε Ξενόφερτα προσωπεία... και εμείς σαν Έλληνες ζούμε τον 'ομαδικό μας ναρκισσισμό'...περιμένοντας με αγωνία και διάχυτο μαζοχισμό τα βραδυνά δελτία ειδήσεων για να δούμε τί σκέφτονται οι ξένοι για εμάς και με ποιό νέο τρόπο θα μας προσβάλλουν για άλλη μια φορά οι 'κουτόφραγκοι'...

Η δολοφονία του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831

Η δολοφονία του Καποδίστρια στις 27 Σεπτεμβρίου 1831(Ιουλιανό)στο Νάυπλιο από τους Κωνσταντίνο και Γεώργιο Μαυρομιχάλη. (Έργο του Χαράλαμπου Παχή β ήμιση 19ου αιώνα)

Κνωσός

To σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η Κνωσός, αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια και βρίσκεται 5 χιλ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Δίπλα της ρέει ο ποταμός Καίρατος (ο σημερινός Κατσαμπάς). Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο. Αναφορές στην Κνωσό, το ανάκτορό της και το Μίνωα γίνονται στον Όμηρο (ο κατάλογος πλοίων της Ιλιάδας αναφέρει ότι η Κρήτη απέστειλε 80 πλοία υπό τις διαταγές του βασιλιά της Κνωσού, Ιδομενέα. Οδύσσεια, τ 178-9), στο Θουκυδίδη (αναφορά στο Μίνωα), στον Ησίοδο και Ηρόδοτο, στο Βακχυλίδη και Πίνδαρο, στον Πλούταρχο και Διόδωρο το Σικελιώτη. Η περίοδος ακμής της πόλης ανάγεται στη μινωική εποχή (2000 - 1350 π.Χ.) κατά την οποία αποτελεί το βασικότερο και πολυπληθέστερο κέντρο της Κρήτης. Και σε μεταγενέστερες περιόδους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αναπτύσσεται ιδιαίτερα, όπως στην ελληνιστική εποχή. Η πόλη της Kνωσού κατοικήθηκε συνεχώς από τα τέλη της 7ης χιλιετίας έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Η νεολιθική εποχή χαρακτηρίζεται από το στάδιο της τεχνολογικά εξελιγμένης αγροτικής ζωής (λίθινα εργαλεία και υφαντικά βαρίδια). Οι κάτοικοι από τροφοσυλλέκτες γίνονται οι ίδιοι παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) και παρατηρείται η τάση για μια πιο συστηματική και μόνιμη εγκατάσταση. Οι οικιστικές φάσεις στην Κνωσό διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ο πληθυσμός του οικισμού στα τέλη της Ύστερης Νεολιθικής Εποχής υπολογίζεται σε 1.000 - 2.000 κατοίκους.

Μέγας Αλέξανδρος κατά Δαρείου στη μάχη της Ισσού 333 π.χ.

Η Μάχη της Ισσού, ψηφιδωτό, ρωμαϊκό αντίγραφο Ελληνικού έργου του 4ου αιώνα π.Χ(Μουσείο Νάπολης).

11/7/09

Τί ήταν η δεκάτη


Δεκάτη ήταν ο φόρος που είχε επιβληθεί από τον Πεισίστρατο στα αγροτικά προϊόντα των Αθηναίων και αντιστοιχούσε στο ένα δέκατο της παραγωγής τους
.
Οι Πεισιστρατίδες μείωσαν τον φόρο αυτό στο ένα εικοστό. Αργότερα, ο Ξενοφών επέβαλε τη φορολογία στους καλλιεργητές της γης που του δώρισαν οι Λακεδαιμόνιοι στον Σιαλλούντα της Τριφυλλίας, για τη συντήρηση του ναού της Άρτεμης, που είχε ανεγείρει ο ίδιος.

Δεκάτη ονομαζόταν και ο δασμός που είχαν επιβάλει οι Αθηναίοι σε κάθε σκάφος που κατέπλεε στο λιμάνι τους ή που απέπλεε από αυτό. Το κτίριο όπου αποταμιευόταν η δεκάτη ονομαζόταν δεκατευτήριον,όπως επίσης δεκατευτήριον ονομαζόταν και το τελωνείο που είχε ιδρύσει το 411 π.Χ. ο Αλκιβιάδης στη Χρυσόπολη του Βοσπόρου.

Το τελωνείο αυτό χρησίμευε για την είσπραξη των διαπυλίων τελών που είχε καθιερώσει πρώτος ο Περικλής για τα πλοία και τα φορτία που έπλεαν προς τον Εύξεινο Πόντο. Για τον σκοπό αυτό διορίζονταν και ειδικοί Αθηναίοι υπάλληλοι, οι Ελλησποντοφύλακες.

Το δεκατευτήριον καταργήθηκε το 387 π.Χ. Δ. ονομαζόταν στην αρχαία Ελλάδα και η γιορτή που γινόταν, με την παρουσία των πιο κοντινών συγγενών και φίλων, για την ονοματοδοσία του βρέφους. Επακολουθούσαν θυσίες και δείπνο.

9/7/09

Τί ήταν τα κλητόρια

Τα κλητόρια ήταν επίσημα γεύματα που οργανώνονταν κατά τη βυζαντινή εποχή στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, στους βασιλικούς γάμους ή για να τιμηθούν ξένοι επίσημοι, επισκέπτες της αυτοκρατορίας.

Οργανώνονταν βάσει αυστηρού κανονισμού, που ονομαζόταν κλητορολόγιο, και η πολυτέλειά τους ήταν εντυπωσιακή. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, που συνοδεύονταν πάντα από ύμνους που έψαλλαν οι αυλικοί ψάλτες, η βασιλική οικογένεια και ο πατριάρχης κάθονταν σε ιδιαίτερο τραπέζι, το οποίο ονομαζόταν βασιλική τράπεζα ή χρυσή τράπεζα.

Τα κυριότερα κλητόρια ήταν τα χριστουγεννιάτικα, τα οποία επαναλαμβάνονταν συνεχώς επί 12 ημέρες. Σε αυτά συμμετείχαν κάθε φορά 250 άτομα, μεταξύ των οποίων και 12 φτωχοί υπήκοοι της αυτοκρατορίας. Όλα τα επιτραπέζια σκεύη των κλητορίων ήταν κατασκευασμένα από καθαρό χρυσάφι και στολισμένα με πολύτιμους λίθους. Τα βυζαντινά κ. μιμήθηκαν αργότερα και πολλές ευρωπαϊκές Aυλές.

8/5/09

Τί ηταν η λεγόμενη Αγραφίου Γραφή



Η αγραφίου γραφή ήταν Δημόσια καταγγελία στην αρχαία Αθήνα, που γινόταν από οποιονδήποτε πολίτη εναντίον εκείνων των οφειλετών του δημοσίου που έσβηναν το όνομά τους από τον πίνακα των οφειλετών πριν εξοφληθεί η οφειλή τους.

Ο πίνακας αυτός βρισκόταν στον ναό της Αθηνάς στην Ακρόπολη, γι’ αυτό η φράση εγγεγραμμένος εν Ακροπόλει σήμαινε οφειλέτης του δημοσίου.

Η αγραφίου γραφή εγχειριζόταν στους θεσμοθέτες, που την εισήγαν στο αρμόδιο ηλιαστικό δικαστήριο.

Δικαστικά διώκονταν και οι συνυπεύθυνοι υπάλληλοι για τη σωστή τήρηση του καταλόγου των οφειλετών.

3/5/09

Πώς καταλαβαίνουμε αν τα ψάρια που αγοράζουμε είναι φρέσκα

Γενικά τα ψάρια είναι από τις τροφές που αλλοιώνονται πολύ εύκολα

Αν γίνει σωστή η συντήρηση τους αμέσως μετά την αλίευση τους (σε θερμοκρασίες 0-3 βαθμούς Κελσίου τότε μπορούν να μείνουν σε καλή κατάσταση για 2-3 μέρες. Από εκεί και πέρα αρχίζει σταδιακά η αλλοίωση τους, το άρωμα,  χάνουν την γεύση και το χρώμα τους. Ενώ μετά την 6 μέρα αρχίζουν να έχουν  άσχημη μυρωδιά, τα μάτια θολώνουν και ασπρίζουν. Βέβαια υπάρχουν πολλά «κόλπα» που μεταχειρίζονται  κάποιοι επαγγελματίες για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να τους πουλήσουν ψάρια που μοιάζουν  φρέσκα αλλά δεν είναι .
Ένα από αυτά,  ίσως και το πιο επικίνδυνο για την υγεία μας, είναι ότι τα βουτάνε από διαλύματα με νερό και νιτρώδη ή νιτρικά άλατα. Γενικά όταν αγοράζετε ψάρια, αναζητήστε τα φρέσκα, που έχουν καθαρά, φουσκωμένα μάτια, σφιχτό δέρμα που επανέρχεται όταν το πιέζετε και φωτεινά ροζ ή κόκκινα λέπια. Αποφύγετε αυτά που έχουν κακή εμφάνιση ή μυρίζουν έντονα.
Πώς καταλαβαίνουμε το φρέσκο ψάρι:

Τα μάτια του είναι λαμπερά και εξέχουν.
Τα βράγχια του πρέπει να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ.
Είναι  σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάχτυλο μας δεν βουλιάζει,αλλά το δέρμα του επανέρχεται αμέσως.
Τα χρώματα του είναι λαμπερά και τα λέπια τους σφικτά, συγκρατούνται επάνω στο σώμα .
Τα εντόσθια του όταν το καθαρίζουμε βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να σπάσουν.
Αν το ψήσετε στην σχάρα και το ψάρι είναι πολύ φρέσκο θα δείτε να «ανοίγει» ελαφρά η σάρκα του στην ραχοκοκαλιά του.
Το κεντρικό του κόκαλο (ραχοκοκαλιά)  είναι συνήθως άσπρο.
Ειδικότερα για την σαρδέλα αν έχει μια κιτρινωπή ρίγα στα πλάγια , τότε  δέν είναι σίγουρα φρέσκια
Υπάρχουν όμως και ψάρια που μαλακώνει γρήγορα το σώμα τους όπως οι μπακαλιάροι, όπου την πραγματική τους κατάσταση προδίδει το μάτι τους. Το ίδιο συμβαίνει με τα σκουμπριά, τους καλιούς ή τις παλαμίδες, που πρέπει ν’ αποφεύγονται όταν δεν είναι πολύ φρέσκα, διότι είναι βαριά στο στομάχι.
Ψάρια όπως η αθερίνα, ο γαύρος, η σαρδέλα, καλό είναι να τρώγονται την ίδια μέρα που πιάνονται, διότι αυτά μαλακώνουν γρήγορα και ειδικά το καλοκαίρι.

2/5/09

Τί είναι τα αναστενάρια και ποιά η ιστορία τους στην Ελλάδα

Σύνολο τελετουργικών πράξεων θιασικής λαϊκής λατρείας· οι μύστες αυτής της λατρείας ονομάζονται αναστενάρηδες. Η λέξη προέρχεται από την πρόθεση ανά και τη μεσαιωνική λέξη ασθενάριον.
Σήμερα, τα δύο κύρια κέντρα όπου έχουν επιβιώσει τα αναστενάρια είναι ο οικισμός Λαγκαδάς κοντά στη Θεσσαλονίκη και ο οικισμός Αγία Ελένη κοντά στις Σέρρες. Τα αναστενάρια ξεκινούν την παραμονή της 21ης Μαΐου και τελειώνουν το βράδυ της 23ης Μαΐου, ενώ η εντυπωσιακότερη τελετουργική πράξη τους είναι η πυροβασία, που γίνεται δύο φορές.
Οι αναστενάρηδες, που παλαιότερα ήταν οργανωμένοι σε τάγμααδελφάτο, θεωρούν ανώτατο αρχηγό τους το αναστενάρικο εικόνισμα· το τάγμα διοικούν δώδεκα ιερουργοί, ή δωδεκάδα, με ιεραρχικά ανώτερο τον αρχιαναστενάρη, που είναι και μάντης, βροχοποιός, εξορκιστής, θεραπευτής. Οι αναστενάρηδες έχουν δικά τους ιερά, τα αγιάσματα, τόπους που τους όρισαν μύστες της αναστενάρικης λατρείας και οι οποίοι περικλείουν μία πηγή, της οποίας το νερό θεωρείται αγίασμα με προφυλακτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η πίστη στη μυστηριώδη δύναμη του νερού κατέχει ξεχωριστή θέση στη λατρεία των αναστεναριών. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια τουλάχιστον, οι αναστενάρηδες εκκλησιάζονταν μόνο δύο φορές τον χρόνο: των Φώτων, που αγιάζονται τα νερά, και του Αγίου Κωνσταντίνου οπότε έκαναν και αγιασμό μετά την απόλυση της εκκλησίας· αλλά και την ώρα της πυροβασίας οραματίζονται τους προστάτες αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη να ρίχνουν νερό στην ανθρακιά.

Εκτός από τα αγιάσματα, οι αναστενάρηδες έχουν και κλειστά ιερά, τα κονάκια, με σπουδαιότερο το μεγάλο κονάκι στο σπίτι του αρχιαναστενάρη, όπου φυλάσσονται τα σκεύη της λατρείας τους. Τα σκεύη αυτά είναι: οι χάρες (στην ανατολική Θράκη παππούδες),ιδιότυπες εικόνες, συνήθως των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τον σταυρό στη μέση, επαργυρωμένες ή επιχρυσωμένες, με λαβή, κρεμασμένα κουδουνάκια και δεμένους ιερούς κόμβους, που γίνονται με τα ιερά μαντίλια.

Αυτές οι εικόνες είναι που τους δίνουν, όπως πιστεύουν, τη δύναμη να περπατούν πάνω στην ανθρακιά χωρίς να καίγονται. Άλλα σκεύη λατρείας είναι τα αμανέτια,ιερά μαντίλια μέσα στα οποία βάζουν τα χρήματα για την αγορά του ζώου που θυσιάζουν, η λύρα και το τύμπανο που συνοδεύουν στις μυσταγωγίες και τον χορό τους, το μαχαίρι και το τσεκούρι της θυσίας.

Βασικές τελετουργικέςπράξεις των αναστεναριών είναι η ζωοθυσία, η έκσταση των μυστών, η πυροβασία και η ορειβασία. Η προετοιμασία αρχίζει στις 27 Οκτωβρίου, που συγκεντρώνουν με έρανο τα χρήματα για να αγοράσουν (στις 18 Ιανουαρίου, ανήμερα του αγίου Αθανασίου) το μπικάδι,δηλαδή το ζώο (ταύρος ή κριός) που θα θυσιάσουν.

Την παραμονή της γιορτής των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης οι αναστενάρηδες προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή της πυροβασίας· όλη τη νύχτα ξαγρυπνούν μπροστά στις εικόνες, σε ατμόσφαιρα κατανυκτικής αυτοσυγκέντρωσης, όπου κυριαρχεί η προσδοκία να καταληφθούν από τον εκστασιασμό και να επικοινωνήσουν έτσι με τον προστάτη άγιο.

Την άλλη ημέρα, στης 21 Μαΐου, μετά τον εκκλησιασμό μεταφέρουν το μπικάδι στον τόπο της θυσίας, όπου κάτω από μεγάλα δέντρα έχουν τοποθετηθεί τα εικονίσματα. Εκεί κάνουν αγιασμό, αρτοκλασία, σφάζουν το ζώο με τρόπο που το αίμα του να ποτίσει τη γη, μαγειρεύουν το κρέας του και το τρώνε σε κοινό συμπόσιο. Μετά αρχίζουν κύκλιο χορό που κρατά ώρες ολόκληρες, συχνά μέχρι σημείου εξάντλησης των χορευτών. Στο μεταξύ ετοιμάζεται η φωτιά και όταν σχηματιστεί ανθρακιά, οι μύστες αρχίζουν νέο κύκλιο χορό με συνοδεία του διεγερτικού ρυθμού του τυμπάνου, που εντείνει τη χορευτική παραφορά, ενώ κάθε τόσο βγάζουν άναρθρες κραυγές: «εχ, ιχ, αχ».

Ξαφνικά, όσοι καταληφθούν από μανία ορμούν ξυπόλυτοι στα αναμμένα κάρβουνα κρατώντας την ιερή εικόνα ή το αμανέτι (μαντίλι) και πατούν πάνω χωρίς να καίγονται (το φαινόμενο της ακαΐας, πανάρχαιο, οφείλεται σε άγνωστες βιοχημικές αιτίες). Μέσα στη μαύρη στάχτη που μένει από τα κάρβουνα πιστεύουν πως δεσμεύονται η αρρώστια και η κακοτυχία. Ύστερα ακολουθεί η ορειβασία: ο οιστρηλατημένος αναστενάρης παίρνει τα βουνά, είτε μόνος του είτε με πομπή.

Στις 23 Μαΐου γίνεται ιερή συνεστίαση στο σπίτι του αρχιαναστενάρη, αποκλειστικά με προϊόντα της γης, και ακολουθούν χοροί γύρω από το κονάκι,την εκκλησία του χωριού ή το τρίστρατο, και ο κύκλος κλείνει με νέα πυροβασία. Στον κύκλιο χορό που προηγείται αυτής της τελευταίας πυροβασίας, οι αναστενάρηδες τραγουδούν τον Μικροκωνσταντίνο,θρακική παραλλαγή του ακριτικού κύκλου, τραγούδια του οποίου περιέχει το τυπικό της αναστενάρικης λατρείας. Όταν τελειώσει και η τελευταία αυτή δοκιμασία, οι αναστενάρηδες παραδίδουν το εικόνισμα στον αρχιαναστενάρη και φεύγουν, καθένας μόνος του, στο δάσος ή στις πλαγιές για να βρουν γαλήνη.

Συχνά, κατά τη διάρκεια του χορού, ένας ή περισσότεροι πανηγυριστές κυριεύονται από μανία («τους πιάνει o άγιος» ή «τους εγκαλεί η εικόνα», όπως λένε). Αυτοί γίνονται οι νεόφυτοι, που θα μυηθούν και θα γίνουν μέλη του θιάσου των αναστενάρηδων.

Από πηγές του 12ου και του 13ου αι. είναι γνωστό πως υπήρχαν θίασοι οιστρόπληκτων με το όνομα ψυχάρια και ασθενάρια.Η θιασική λαϊκή λατρεία των αναστεναριών επέζησε χάρη στην προσκόλληση των υποδουλωμένων Ελλήνων στις φυλετικές παραδόσεις κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια και κατά την τουρκοκρατία και πέρασε, συνήθως με χριστιανικό περίβλημα, από γενιά σε γενιά. Μέχρι τον 19ο αι., τα αναστενάρια τελούνταν στη βορειανατολική Θράκη, κυρίως στα χωριά μιας κοιλάδας της περιοχής Αγαθούπολης (Πυργόπλο, Ματζούρα, Γαλαζάκι κ.ά.), με επίκεντρο το Κωστί, και σε ορισμένα χωριά της περιοχής Βιζύης (Σκοποί, Άγιος Γεώργιος κ.ά.).

Πρόκειται για χωριά με ποιμενοαγροτική οικονομία, τα οποία περιβάλλονται, τα περισσότερα, από ψηλά ή δύσβατα βουνά που δυσχέραιναν την επικοινωνία με τις γύρω περιοχές. Στις αρχές του 20ού αι., Έλληνες της ανατολικής Θράκης που αναγκάστηκαν βίαια να εγκαταλείψουν τη γη των προγόνων τους έφεραν μαζί τους στα μέρη που εγκαταστάθηκαν τη λαϊκή λατρεία των αναστεναριών. Και είναι χαρακτηριστικό πως το επίκεντρο των αναστεναριών είναι σήμερα το χωριό Αγία Ελένη Σερρών, όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί κάτοικοι του χωριού Κωστί, που ήταν και το επίκεντρο των αναστεναριών στην ανατολική Θράκη.

H παλαιότερη γραπτή αναφορά για τα αναστενάρια είναι μία περιγραφή από τον Βούλγαρο Π. Σλαβέζκοφ το 1866. Για τα αναστενάρια έγραψε ο Α. Χουρμουζιάδης στο έργο του Περί αναστενάριων και άλλων τινών εθίμων και προλήψεων (Κωνσταντινούπολη, 1873), τα έκανε όμως διεθνώς γνωστά ο Άγγλος αρχαιολόγος Ο. Ντόκινς. Ο Χουρμουζιάδης πίστευε ότι τα αναστενάρια έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία διονυσιακή λατρεία και η άποψη αυτή υιοθετήθηκε από πολλούς νεότερους Έλληνες ερευνητές που υποστηρίζουν ότι τα αναστενάρια ήρθαν από τη Θράκη, όπως και o Διόνυσος.

Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η τελετουργία προέρχεται από την Καππαδοκία. Όταν οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες εποίκισαν τη Θράκη με πληθυσμό από την Καππαδοκία, διέδωσαν το έθιμο εκεί. Ας σημειωθεί ότι o Στράβων αναφέρει ότι η αρχιέρεια του ναού της Άρτεμης στα Καστάβαλα της Καππαδοκίας πυροβατούσε.

Σήμερα επικρατεί η άποψη ότι οι τελετουργίες των αναστεναριών προέρχονται από τις ιεροτελεστίες της λατρείας του Ήλιου. Η τελετουργική πυροβασία συναντάται και στη Δυτ. Εκκλησία, ειδικότερα στην Ισπανία (23 Ιουνίου) και στην Αργεντινή, όπου την εκτελούν οι λάτρεις του αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Παρόμοιες τελετουργίες γίνονται και σε ορισμένες ιεροτελεστίες άλλων θρησκειών (ισλαμισμός, ινδουϊσμός, βουδισμός) και από διαφορετικούς λαούς, όπως οι Ινδοί, οι Μαλαίοι, οι Κινέζοι, οι Γιαπωνέζοι, οι κάτοικοι των νησιών Φίτζι κ.ά.

29/4/09

Τι είναι η διφθέρα

Τι είναι η διφθέρα

Το κατεργασμένο δέρμα που χρησιμοποιούσαν για γραφή οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και το δερμάτινο ένδυμα των πιο φτωχών, αγροτών ή βοσκών, που κάλυπτε και το κεφάλι. 
Κατά τον Ηρόδοτο, οι Ίωνες ονόμαζαν διφθέρα τα βιβλία από πάπυρο, επειδή παλαιότερα, όταν οι πάπυροι ήταν σπάνιοι, μεταχειρίζονταν διφθέρα από κατσίκες και πρόβατα.

Βελτίωση της διφθέρα αποτελεί η περγαμηνή.

27/4/09

Ποιά η διαφορά πυρηνέλαιου με ελαιόλαδο

Το πυρηνέλαιο δεν είναι ελαιόλαδο, και μειονεκτεί σε ποιότητα κατά πολύ, συγκρινόμενο με το παρθένο ελαιόλαδο

Κατόπιν επεξεργασίας του καρπού της ελιάς, παράγεται ελαιόλαδο και απομένει ο ελαιοπυρήνας που περιέχει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου.
Αυτή εξάγεται με διαλύτη, συνήθως εξάνιο, και ονομάζεται πυρηνέλαιο.

Το πυρηνέλαιο χωρίζεται στις εξής κατηγορίες σύμφωνα με την ΚΥΑ 487/ ΦΕΚ 1219Β 4.10.2000

Ακατέργαστο πυρηνέλαιο

Έλαιο που λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς κατόπιν επεξεργασίας με διαλύτες ή με φυσικά μέσα ή έλαιο που αντιστοιχεί, με εξαίρεση ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε ελαιόλαδο λαμπάντε. Εξαιρούνται τα έλαια που λαμβάνονται με διεργασίες επανεστεροποίησης και κάθε πρόσμειξης με έλαια άλλης φύσης και των οποίων τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο

Έλαιο που λαμβάνεται από τον εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνελαίου, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Πυρηνέλαιο

Έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

26/4/09

Ο πιο απίστευτος υπνόσακος που υπάρχει

Είναι χωρίς υπερβολές ο πιό απίστευτος υπνόσακος στον κόσμο. Μπορείτε είτε να τον φορέσετε τις απόκριες ή να τον χρησιμοποιήσετε στο camping για να κοιμηθείτε ή να τρομάξετε τους φίλους σας.

ypnosakosarkouda1

ypnosakosarkouda2

Πολύ πρωτότυπος σχεδιασμός από τον Eiko Ishizawa Read more

Για να μήν σας κλέβουν το φαγητό στο γραφείο…

Βαρεθήκατε να σας κλέβουν τα λαχταριστά σας σάντουιτς οι συνάδερφοι στο γραφείο; Πλέον υπάρχει η λύση και ονομάζεται

Anti-Theft Lunch Bags

Πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το σάντουιτς σας σε μιά από αυτές τις σακούλες και θα είναι πλέον αποκρουστικό για οποιονδήποτε το δεί , οπότε σίγουρα δεν θα περάσει από το μυαλό κανενός να το φάει..

sakouleskolatsiou2

Τα σακουλάκια Anti-Theft Lunch Bags έχουν τυπωμένες πάνω τους στάμπες μούχλας κάνοντας έτσι ένα λαχταριστό σάντουιτς να φαίνεται οτι έχει Read more

Πώς επιλέγω ελαιόλαδο

Μερικές βασικές και απλές συμβουλές για την επιλογή του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι χαμηλής οξύτητας. Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται η οξύτητα, π.χ. 0-1%

Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει κρυστάλλινη καθαρότητα. Η υγρασία και η μούργα ταγγίζουν και πικρίζουν το ελαιόλαδο. Εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες, κατά τους οποίους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών είναι πιθανό να δημιουργούνται στο κάτω μέρος της φιάλης λευκά αιωρήματα ή και ίζημα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί ένδειξη αλλοίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου.
Το χρώμα του ελαιολάδου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ το ανοιχτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου.
Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιημένο σε φιάλες ή δοχεία μέχρι 5 λίτρα, στα οποία αναγράφεται το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή. Ελαιόλαδα σε τενεκέδες των 15 κιλών, των οποίων δεν γνωρίζουμε την προέλευση, θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να είναι νοθευμένα.
Η φιάλη πρέπει να είναι από υλικό P.E.T. (ελέγξτε αν τα αρχικά P.E.T. αναγράφονται στη βάση – πάτο της φιάλης) ή γυαλί, υλικά που θεωρούνται φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για ένα ευαίσθητο προϊόν, όπως το ελαιόλαδο.
Ελέγχετε εάν η ημερομηνία που αγοράζετε το προϊόν, απέχει αρκετό διάστημα από την ημερομηνία λήξης, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να είναι πάντα φρέσκο. Ένα ποιοτικό ελαιόλαδο έχει χρόνο ζωής, κάτω από άριστες συνθήκες αποθήκευσης, 12-18 μήνες.
Το πώμα της φιάλης ή του δοχείου πρέπει να είναι σφραγισμένο και ερμητικά κλεισμένο (ασφάλεια γνησιότητας)
Να είστε επιφυλακτικοί όταν το ελαιόλαδο διατίθεται σε τιμή πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της αγοράς. Γιατί ας μην ξεχνάμε στα τρόφιμα, όπως και σε άλλα αγαθά, η τιμή είναι συνάρτηση της ποιότητας.
Οι συνθήκες φύλαξης του ελαιόλαδου στο ράφι να είναι τέτοιες ώστε  να προστατεύεται από τις ακτίνες του ηλίου και από τη ζέστη. Το λάδι δεν πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 10-18°

Mούργα:Είναι το κατακάθι στο λάδι που αποτελείται από νερό και υπολείμματα της σάρκας της ελιάς που δεν διαχωρίστηκαν στο ελαιοτριβείο. Αυτό το κατακάθι πρέπει να το αφαιρέσουμε από το ελαιόλαδο για να μην επηρεάσει τη γεύση και το άρωμά του.
Για να αφαιρέσουμε τη μούργα από το λάδι, αφήνουμε το λάδι σε ηρεμία για αρκετές ώρες ώστε να κατακάτσει η μούργα και μετά το φιλτράρουμε με απορροφυτικό χαρτί, αδειάζοντάς το από το δοχείο του σε ένα άλλο.

24/4/09

Παγοθήκες που διαφέρουν…

Τελικά ακόμα και τα πιό απλά πράγματα όπως η παγοθήκες μπορούν να γίνουν απίστευτα διασκεδαστικά αξεσουάρ για το σπίτι και το ποτό σας… Δείτε μερικές από τις πιό πρωτότυπες παγοθήκες που κυκλοφορούν…

gin and titonic…… όνομα και πράγμα

pagothiki11

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία. Αλλά φυσικά και μπορει να χρησιμοποιηθεί και για μιά πρωτότυπη παγοθήκη… Read more

Πώς μπορούμε να κάνουμε log in σε δύο ή περισσότερους λογαριασμούς του yahoo messenger ταυτόχρονα

Έχετε πολλούς λογαριασμούς στον yahoo messenger και βαριέστε να κάνετε log out και log in συνέχεια; Τότε το παρακάτω είναι για εσάς…Χρήσιμο και για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα διαφορετικά πρόσωπα στο internet….

yahoomessenger

Αρχικά μπαίνουμε στον Read more

Τί κάνω αν ξαφνικά εξαφανιστεί το εικονίδιο του CD/DVD ROM από το PC μου..

Μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιους από εσάς να ανοιξατε μια μέρα το PC σας και ξαφνικά να έχει εξαφανιστεί το εικονίδιο του CD/DVD ROM DRIVE σας… Είναι από αυτά τα σπαστικά των Windows που συμβαίνουν πάντα όταν πρέπει να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη δουλειά …πχ να αντιγράψουμε κάποια αρχεία σε ένα CD ή να χρειάζεται να αντιγράψουμε σημαντικά αρχεία από ένα CD/DVD στο PC μας για να δουλέψουμε.

missingcdrom

Δεν χρειάζεται πανικός…και φυσικά σε καμία περίπτωση format όπως συνηθίζουν μερικοι…με το παραμικρό…ούτως ή άλλως με το format χάνεις άδικα χρόνο και δέν μαθαίνεις και τίποτα χρήσιμο… Read more

20/4/09

Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 1959 πεθαίνει ο γλωσσολόγος και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 1959 πεθαίνει ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

triantafyllidis

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης υπήρξε αντιπροσωπευτικό δείγμα διανοουμένου, έτσι όπως η έννοια αυτή διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και Read the story »

17/4/09

Magnetic Movie μιά ταινία που οπτικοποιεί τα μαγνητικά πεδία που υπάρχουν γύρω μας!

Η Magnetic Movie είναι απλά καταπληκτική. Η ταινία γυρίστηκε στα NASA’s Space Sciences Laboratories και σκοπό έχει να οπτικοποιήσει τα αόρατα για όλους μας μαγνητικά πεδία.
magneticmovie

Magnetic Movie from Semiconductor on Vimeo.

Πραγματικά καταπληκτική με όλη την σημασία της λέξης. Read more

12/4/09

Τι εννοούμε με τον όρο Ιδιοκτησία

Τι εννοούμε με τον όρο Ιδιοκτησία www.i-know.gr
dilwsiidioktisias
Όρος που αναφέρεται στην κυριότητα, το απόλυτο δικαίωμα στη χρήση και εκμετάλλευση ενός πράγματος.
Η καταγωγή της έννοιας της ιδιοκτησίας ανάγεται στην προϊστορική εποχή. Ως πηγή της πιθανολογείται η ενέργεια του ενστίκτου της άμυνας. Οι έρευνες των μελετητών της προϊστορικής εποχής έχουν αποδείξει ότι η ατομική ή προσωπική ιδιοκτησίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο Read more

Δασκαλόπετρα Χίου

Η Δασκαλόπετρα Χίου αποτελεί ένα από τα μνημεία της Χίου και βρίσκεται στην περιοχή του Βροντάδου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Πέτρα του Ομήρου.
Πρόκειται για έναν λαξευμένο βράχο με έναν βωμό στη μία πλευρά του, ύψους ενός μέτρου, που προήλθε επίσης από τον βράχο και στον οποίο διακρίνονται φθαρμένα ανάγλυφα.
Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτό τον βράχο ο Όμηρος δίδασκε τους μαθητές του, ενώ κατ’ άλλους Richard Chandler (1764) πρόκειται για υπαίθριο ιερό της αρχαϊκής περιόδου (70ς-6ος αι. π.Χ.) της θεάς Κυβέλης.
Η Κυβέλη, λατρευόταν στην αρχαία Χίο και υπήρχε ναός της πιθανόν στην περιοχή του Βροντάδου, όπου βρέθηκαν πολλά ανάγλυφα και αγάλματα καθώς και αναθηματική επιγραφή. Στα αρχαϊκά χρόνια η θεά παριστάνεται καθισμένη μέσα σε ναΐσκο, έτσι ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Σήμερα είναι φοβερά καταστρεμμένο, λείπει εντελώς το επάνω μέρος και είναι φθαρμένη η επιφάνεια του.

Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που στάλθηκε στο διάστημα

Σαν σήμερα το 1961 μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το σκάφος του “Vostok 1″, ο πρώτος άνθρωπος, που στέλνεται στο Διάστημα, ο 27χρονος ταγματάρχης της ΕΣΣΔ Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Alexeyevich Gagarin) .

gagarin_yuri1

Η πτήση κρατά 108 λεπτά. Read the story »

10/4/09

Πώς θα καθαρίσετε την καφετιέρα ή τον βραστήρα από τα άλατα χωρίς χημικά

Kαφετιέρα και βραστήρας χωρίς άλατα.
Για να απομακρύνετε τα άλατα από την καφετιέρα, ή τον βραστήρα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά υλικά,

kafeteria

κάντε το παρακάτω: Read more

Η ιστορία της Φακής… μια ιστορία που χάνεται στον χρόνο

Οι φακές προέρχονται από την κεντρική Ασία και καταναλώνονται από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν. Σπόροι φακής που χρονολογούνται το 10000 π.Χ. έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην Μέση Ανατολή όπως στην Συρία και την Ιεριχώ της Παλαιστίνης αλλά και σε αρχαιολογικά ευρύματα στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

faki2

Αργότερα, η καλιέργεια της εντοπίζεται σε περιοχές της Μικράς Ασίας. Read more

6/4/09

Πώς θα καταλάβετε αν ο καταψύκτης σταμάτησε κατα την απουσία σας από διακοπή ρεύματος

Πώς θα καταλάβετε αν ο καταψύκτης σταμάτησε κατα την απουσία σας από διακοπή ρεύματος

Φεύγετε διακοπές και θέλετε να γνωρίζετε αν ο καταψύκτης σας σταμάτησε κατά την απουσία σας από διακοπή ρεύματος;

katapsiktis

Είναι απλό, δεν έχετε παρά να κάνετε το παρακάτω Read more

5/4/09

Πώς να καθαρίσετε τήν κατσαρόλα στην οποία κάηκε φαγητό.

Πώς να καθαρίσετε τήν κατσαρόλα στην οποία κάηκε φαγητό.

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλουςΞεχάσατε την κατσαρόλα σας στην φωτιά και το ψητό σας «έπιασε» αφήνοντας στον πάτο τού σκεύους μία κρούστα μαύρη;

kamenikatsarola

Ρίξτε μία δόση απορρυπαντικού για ρούχα σε ζεστό (όχι βραστό) νερό

Προσθέστε μαγειρική σόδα και αφήστε το όλη την νύκτα. Read more

Ο υπολογιστής μου δεν μπορεί να εντοπίσει την κάμερα (DV) όταν την τοποθετώ την κάμερα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Ο υπολογιστής μου δεν μπορεί να εντοπίσει την κάμερα (DV) όταν την τοποθετώ την κάμερα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:
dv-camcorder

  • Η κάμερα DV δεν είναι ενεργοποιημένη.
  • Η κάμερα DV είναι σε κατάσταση αναμονής. Ορισμένες κάμερες DV μεταβαίνουν σε κατάσταση αναμονής αν η κάμερα DV βρίσκεται σε λειτουργία εγγραφής (Κάμερα) με τοποθετημένη κασέτα και δεν αποστέλλεται εικόνα ή ήχος προς ή από την κάμερα.

Για να επιδιορθώσετε το πρόβλημα, κάντε ένα από τα εξής και στη συνέχεια προσπαθήστε ξανά: Read more

4/4/09

Πώς να εξοικονομίσετε νερό στις δουλειές της κουζίνας

Πώς να εξοικονομίσετε νερό στις δουλειές της κουζίνας

Πώς να εξοικονομίσετε νερό στις δουλειές της κουζίνας, είναι καλό για την τσέπη σας αλλά βοηθάτε και στην εξοικονόμιση του πόσιμου νερού.

savewatersavelife

  • Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
  • Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.

Read more

Σαν σήμερα: τα επίσημα εγκαίνια του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου

Σαν σήμερα: τα επίσημα εγκαίνια του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου


Σαν σήμετα το 1973 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

world-trade-center

Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα οι δίδυμοι πύργοι Read more

Σαν σήμερα

το 1989... η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.

Λειτουργεί το FAX σε περιβάλλον VOIP;

Λειτουργεί το FAX σε περιβάλλον VOIP;

Το FAX σχεδιάστηκε για αναλογικά δίκτυα και δεν συνεργάζεται καθόλου καλά με δίκτυα VOIP. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επικοινωνία με FAX χρησιμοποιεί το σήμα με διαφορετικό τρόπο από τη συνήθη φωνητική επικοινωνία.
6-27-08-hp-fax-1010
Όταν οι τεχνολογίες VOIP ψηφιακοποιούν και συμπιέζουν την αναλογική φωνητική επικοινωνία, βελτιστοποιείται για ΦΩΝΗ και όχι για FAX. Επομένως, αν συνδέσετε μια συσκευή FAX μέσω προσαρμογέα ATA στο δίκτυο VOIP, θα λειτουργήσει αλλά το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη διάρκεια των μεταδόσεων FAX. Αν αυτό είναι επιβεβλημένο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τον codec G 711, που έχει ελάχιστη συμπίεση.

Για τη χρήση του FAX έχετε τις ακόλουθες επιλογές: Read more

Shortcuts: Πώς να ανοίγεται γρήγορα τις εφαρμογές του Office από το Run

Shortcuts: Πώς να ανοίγεται γρήγορα τις εφαρμογές του Office από το Run

Αν είστε fun του πληκτρολογίου και σιχαινεστε να χρησιμοποιείτε το ποντίκι τότε αυτό είναι για εσάς. Είναι ιδανικό και για όλους όσους έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες προγράμματα και εκνευρίζονται από τον χρόνο που τους παίρνει να βρούν από το drop down menu των προγραμμάτων την εφαρμογή του Office με την οποία θέλουν να δουλέψουν

Αρχικά πρέπει να ανοίξουμε το run αλλά αυτό γίνεται σε χρόνο dt με το κατάλληλο shortcut

Shortcut για να εμφανιστεί το run winkey+R

run

επειτα απλά πληκτρολογείστε την εφαρμογή(αντίστοιχο keyword) που θέλετε να ανοίξετε και πατήστε enter Read more

Πώς μπορώ να έχω την συντόμευση μιας e-mail διεύθυνσης στο desktop μου

Πώς μπορώ να έχω την συντόμευση μιας e-mail διεύθυνσης στο desktop μου

Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να έχετε συντόμευση μιας E-MAIL διεύθυνσης στο desktop στα windows, πχ για να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτή και να μην ψάχνετε την διεύθυνση του παραλήπτη συνέχεια. Τότε μπορείτε να κάνετε το παρακάτω:

email
Δεξί κλικ στο desktop Read more

Σαλάτα με φακές

Σαλάτα με φακές

Σε πολλούς ίσως ακούγεται περίεργο να έχουμε σαλάτα με φακές αλλά είναι μία από τις καλύτερες, υγιεινότερες και νοστιμότερες σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε. Επίσης είναι και μια καλή μέθοδος για να χρησιμοποιήσουμε τις φακές της προηγούμενης μέρας

fakessalata
Τι θα χρειαστούμε (για 6 μερίδες):

1 φλιτζάνι φακές χοντρές βρασμένες Read more

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι .....






Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, ΕΙΜ, με τις υπερσύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, την τεχνολογία αιχμής και την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των μετρήσεων στο σύστημα SI- Systeme International dʼ Unites [Διεθνές Σύστημα Μονάδων Μέτρησης].

Αναπτύσσει δραστηριότητες, όπου προωθεί συνεργασίες και χορηγεί υπηρεσίες που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της. Οι υπηρεσίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα προιόντων και υπηρεσιών, στη βελτίωση των παραγωγικών μεθόδων και διαδικασιών, στη διασφάλιση των εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα στην προστασία και την ασφάλεια του χρήστη και του καταναλωτή.

Σκοποί και βασικές αρμοδιότητες του ΕΙΜ
Οι βασικοί σκοποί και οι αρμοδιότητες του ΕΙΜ, είναι:
  • Η υλοποίηση των βασικών και παράγωγων μονάδων μέτρησης του διεθνούς συστήματος μονάδων (S.I.) με την τήρηση των αντίστοιχων προτύπων και διατάξεων.
  • Η ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών μέτρησης.
  • Η υποστήριξη του εθνικού μετρολογικού συστήματος της χώρας.
  • Η λειτουργία εργαστηρίων διακρίβωσης και η έκδοση πιστοποιητικών διακρίβωσης.
  • Η διενέργεια δοκιμών σε μετρητικές διατάξεις για την απόκτηση έγκρισης τύπου από τον αρμόδιο φορέα της Πολιτείας.
  • Η διάδοση της μετρολογίας και της μετρολογικής γνώσης.
  • Η ανάπτυξη και διάθεση υλικών αναφοράς.
  • Η εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς μετρολογίας.
Το ΕΙΜ ως σύμβουλος της Πολιτείας και συνεργάτης βιομηχανιών και επιχειρήσεων
  • Σύμβουλος της Πολιτείας
  • Υλοποίηση βασικών και παράγωγων μονάδων και τήρηση προτύπων
  • Ανάπτυξη Τεχνικών και Μεθόδων Μέτρησης
  • Υλοποίηση και υποστήριξη Εθνικού Μετρολογικού Συστήματος
  • Διάδοση και ανάπτυξη της μετρολογίας
  • Διεθνής εκπροσώπηση της χώρας
  • Παροχή υπηρεσιών
  • Διακρίβωσης
  • Μετρολογικής υποστήριξης
  • Έγκρισης τύπου
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, ΕΙΜ, είναι ο Εθνικός Φορέας Μετρολογίας της Ελλάδος και Σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα μετρολογίας και μετρήσεων. Το ΕΙΜ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η έδρα και οι εγκαταστάσεις του ΕΙΜ είναι στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ η λειτουργία, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του καθορίζονται από το Ν.2231/94.

Συνταγές Mojito: Frozen Mojito Slushes

Frozen Mojito Slushes. Τι πιο απολαυστικό και δροσιστικό για το καλοκαίρι από ένα Frozen Mojito Slushes


Υλικά για 4 κοκτέϊλ

Ελασσόνα: Το Έθιμο του Σταυρού

Το έθιμο του «Σταυρού», είναι ένα από τα έθιμα του τόπου που γίνεται την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης (κινητή γιορτή που είναι 4 Κυριακές πριν το Πάσχα).
Την Κυριακή αυτή λοιπόν, μετά την Θεία Λειτουργία, τα ελεύθερα κορίτσια του χωριού βγαίνουν στους αγρούς κα μαζεύουν λουλούδια. Τα πιο συνηθισμένα αυτή την εποχή είναι τα άνθη των αμυγδαλιών που, μόλις έχουν ανθίσει, αλλά και όποια άλλα λουλούδια υπάρχουν στον κάθε τόπο. Αφού τα μαζέψουν συγκεντρώνονται όλες μαζί στην πλατεία του χωριού και με τα άνθη που έχουν φέρει κατασκευάζουν έναν Σταυρό δένοντας πάνω του λογιών-λογιών λουλούδια. Τα δένουν αποκλειστικά και μόνο με κόκκινη κλωστή. Προφανώς η κόκκινη κλωστή να μας βάζει στο νόημα των ημερών που ακολουθούν μια και είμαστε μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και πλησιάζει το Πάσχα.
Κατά την διάρκεια της κατασκευής του Σταυρού οι κοπέλες τραγουδούν. Μετά την ολοκλήρωση λοιπόν της διαδικασίας αυτής με τον Σταυρό, παίρνουν μια στάμνα και από την κεντρική βρύση του χωριού την γεμίζουν νερό τραγουδώντας. Στο σημείο αυτό τώρα η κάθε κοπέλα τοποθετεί στον Σταυρό ένα στολίδι της ανάλογα τι έχει η κάθε μία, άλλη αλυσίδα, άλλη δαχτυλίδι, άλλη γιορντάνι, κ.τ.λ. για να έχουν «καλό τυχερό».
Στην συνέχεια τοποθετούν τον ανθοφορεμένο Σταυρό και την στάμνα στο κέντρο της πλατείας και στήνουν γύρω τους τον χορό τραγουδώντας τα τραγούδια που ακολουθούν χωρίς βέβαια την συνοδεία μουσικών οργάνων όπως συνηθίζεται στις χαρές και στα γλέντια των γυναικών. Αφού χορέψουν και τραγουδήσουν τα παραπάνω τραγούδια στην πλατεία του χωριού ξεκινάνε όλες μαζί για την εκκλησία. Στην εκκλησία η κάθε κοπέλα παίρνει από τον σταυρό το στολίδι που είχε τοποθετήσει στην πλατεία και μια από τις ελεύθερες πετάει τον Σταυρό στην σκεπή της εκκλησίας. Το νερό που έχει μέσα η στάμνα θεωρείται αγιασμένο και οι γυναίκες βρέχουν όλες τα χέρια τους μ’ αυτό.
Αμέσως μετά το γλέντι ξαναρχίζουν να τραγουδάνε στο προαύλιο της εκκλησίας τα ίδια τραγούδια που έλεγαν και στην πλατεία.
Το έθιμο «του Σταυρού» καταγράφηκε στο χωριό Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας το 2008. Εκεί κάθε Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης οι γυναίκες του τοπικού συλλόγου αναβιώνουν το έθιμο.
Πηγή: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας
i-know.gr

Τί κάνουμε αν τα πλαστικά δοχεία μας μυρίζουν αν και έχουν πλυθεί

Τί κάνουμε αν τα πλαστικά δοχεία μας μυρίζουν αν και έχουν πλυθεί

Σίγουρα έχει τύχει σε όλους ένα πλαστικό δοχείο στο οποιό είχαμε αποθηκεύσει φαγητό να μυρίζει αν και πλύθηκε πολύ καλά.

taper
Τί κάνουμε…είναι απλό Read more

Για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα cookies;

Για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα cookies;

Οι τοποθεσίες Web χρησιμοποιούν τα cookies για να παρέχουν μια εξατομικευμένη εμπειρία στους χρήστες και για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση τοποθεσιών Web.

cookieand
Πολλές τοποθεσίες Web χρησιμοποιούν cookies για την αποθήκευση πληροφοριών που παρέχουν μια εμπειρία με συνέπεια στις διαφορετικές ενότητες της τοποθεσίας, όπως στο καλάθι αγορών ή σε προσαρμοσμένες σελίδες.

Σε μια αξιόπιστη τοποθεσία Web τα cookies μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία σας επιτρέποντας στην τοποθεσία να εντοπίζει τις προτιμήσεις σας ή επιτρέποντάς σας να παραλείπετε τη διαδικασία σύνδεσης κάθε φορά που επισκέπτεστε την τοποθεσία Web.
Read more

3/4/09

Από πήρε το όνομα της η πλατεία Βεΐκου

Πλατεία Βεΐκου (Γαργαρέττα)
Βεΐκος Λάμπρος (πέθανε το 1827): Σουλιώτης οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821, γιος του επίσης οπλαρχηγού Φώτου Βεϊκου. Όταν ο Αλή Πασάς κατέλαβε το Σούλι (1802) κατέφυγε στην Κέρκυρα, από όπου ξαναγύρισε στην πατρίδα του, για να αγωνιστεί εναντίον του Αλή Πασά. Κατέβηκε κατόπιν στην επαναστατημένη Ελλάδα, μπήκε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και από εκεί στάλθηκε στην Ύδρα για να συγκεντρώσει βοήθεια για τους πολιορκημένους.

Αργότερα πολέμησε με τον Καραϊσκάκη και τον ΚίτσοΤζαβέλα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Αναλάτου (στη σημερινή περιοχή του Αγίου Σώστη της λεωφόρου Συγγρού).

Η πλατεία (και η συνοικία) αρχικά ονομάστηκε «Γαργαρέττα» πήρε την ονομασία της από την μεσαιωνική οικογένεια Γαργαρέττα, που είχε κτήματα στην περιοχή της. Αργότερα για να τιμήσουν τον Βεΐκο την ονόμασαν πλατεία Βεΐκου

2/4/09

Τί ήταν οι καλένδες

Η πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην αρχαία Ρώμη, που πήρε την ονομασία της εξαιτίας μιας τελετουργικής διακήρυξης (calatio), η οποία γινόταν την ημέρα αυτή. Η τελετή αυτή είχε την προέλευσή της σε χρόνους παλαιότερους από τη δημιουργία ενός ηλιακού ημερολογίου με σταθερούς μήνες, όταν δηλαδή ακόμα ο μήνας αντιστοιχούσε με μια περίοδο περιφοράς της σελήνης γύρω από τη Γη (σεληνιακός μήνας) και η αρχή του υπολογιζόταν με τη νέα Σελήνη.
Εκείνη την ημέρα ο ελάσσων ποντίφηξ, δηλαδή εκείνος που έγινε τελευταίο μέλος του ιερατικού κολεγίου των ποντιφήκων, ανέβαινε στο Καπιτώλιο στην Curia Calabra, και ανακοίνωνε πόσες ημέρες υπολείπονταν έως το πρώτο τέταρτο της Σελήνης (τις νόνες) και επομένως πόσες υπολείπονταν έως την πανσέληνο (τις ειδούς).
Οι κ. όπως και οι νόνες και οι ειδοί διατηρήθηκαν ακόμα και όταν οι μήνες δεν ορίζονταν με βάση τις φάσεις της Σελήνης και χρησίμευσαν ως σταθερά σημεία για τον αναδρομικό υπολογισμό των ημερών.

1/4/09

Τί ήταν τα καμινοβίγλια


Τα καμινοβίγλια ήταν σταθμοί επάνω στους οποίους άναβαν φωτιές για τη μετάδοση σημάτων κατά την βυζαντινή εποχή και κατά την αρχαιότητα.
Το πρώτο συνθετικό της λέξης προέρχεται από την Ελληνική λέξη καµίνι, επειδή άνοιγαν λάκκο όπως ανοίγουν στα καµίνια, όπου τοποθετούσαν οι λεγόµενοι καµινάρηδες ή καµινάδες εύφλεκτη ξυλεία, ξερά χόρτα και θάµνους ( καλάµια κ.λπ.) για ζωηρή φωτιά την νύκτα, ή βρεγµένα σανά και κοπριά βοοειδών (σβουνιές) για έντονο καπνό την ηµέρα.

Το δεύτερο συνθετικό παράγεται από την λατινική λέξη vigil και vigilia που σηµαίνει φυλακή, παρατηρητήριο, φρουρά. Έτσι η βίγλα= παρατηρητήριο, το ρήµα βιγλάρω και βιγλίζω= παρατηρώ, εποπτεύω από της βίγλας και το ουσιαστικό βιγλάτωρ η βιγλάτορας= ο φύλαξ, ο σκοπιωρός εξ ου και βιγλατόρια.

Υπεύθυνοι για τη λειτουργία των σταθμών ήταν οι επονομαζόμενοι καμινοβιγλάτορες. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας έπρεπε οι φωτιές που άναβαν την ημέρα να βγάζουν πυκνό καπνό, ενώ εκείνες που άναβαν τη νύχτα να έχουν μεγάλες και ζωηρές φλόγες. Ο κώδικας που χρησιμοποιούσαν για τη μετάδοση μηνυμάτων με το μέσο της φωτιάς ήταν ειδικός και τον γνώριζαν μόνο αυτοί που επάνδρωναν τα καμινοβίγλια

29/3/09

Από πού πήραν το όνομα τους τα Χαφτεία

Το όνομα τους τα Χαφτεία το  οφείλουν σε μεγαλοκτηματία τής περιφέρειας και αγωνιστή τού 1821  τον Κωνσταντίνο Χάφτα.

Ο προαναφερθείς, διατηρούσε το «Καφενείον Τών Γερόντων», στην διασταύρωση των οδών Πατησίων και Αιόλου, το οποίο αργότερα ονομάσθηκε «Καφενείον Τών Ευφρονούντων».

22/3/09

Τι είναι το Phishing και πώς λειτουργεί

Όπως το ίδιο το όνομά του υπονοεί -πρόκειται για παραλλαγή του αγγλικού «fishing» (ψάρεμα), το Phishing αναφέρεται στην προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάποιο ψεύτικο πρόσχημα.

Το Phishing επιχειρείται συνήθως με τη αποστολή κάποιου spam email (*), το οποίο ισχυρίζεται –ψευδώς- ότι αποστέλλεται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τον παραλήπτη και να του αποσπάσει απόρρητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τους εγκέφαλους της απάτης για την πραγματοποίηση μή εξουσιοδοτημένων/παράνομων οικονομικών συναλλαγών.

15/3/09

Λικέρ Πορτοκαλιού


Υλικά: 350 γραμ. ζάχαρη, 170γραμ. φλούδες πορτοκαλιών, 1250 γραμ. οινόπνευμα, λίγα μοσχοκάρφια και κανέλα.
Εκτέλεση: καθαρίζουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών έτσι ώστε να μην απομένει σ' αυτές άσπρη ψίχα. Τα βάζουμε σε γουδί  και τα κοπανίζουμε με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σε γυάλινο δοχείο (που να σφραγίζεί καλά, για να μη φεύγει το άρωμα) το οινόπνευμα και τις φλούδες, τα στραγγίζουμε και τ' αφήνουμε για 5-6 ημέρες. Βράζομε τη ζάχαρη με λίγο νερό 1 -2 λεπτά, ρίχνοντας μέσα και τα μοσχοκάρφια και την κανέλα.
Όταν κρυώσει τη ρίχνουμε στο γυάλινο δοχείο, που έχουμε τις φλούδες και το οινόπνευμα και τα αφήνουμε πάλι 5-6 μέρες, ανακινώντας το βάζο για λίγο μέρα παρά μέρα.
Περνάμε το υλικό από τουλουπάνι ή πυκνό σουρωτήρι με ύφασμα από πάνω δυο φορές. Το λικέρ είναι έτοιμο.
Κατά τον ίδιο τρόπο γίνεται (και με την ίδια αναλογία) το λικέρ μανταρινιού, λεμονιού, κίτρου, νεραντζιού.
Χιώτικες συνταγές

Τα 13 περιστέρια . Ένα ……επικίνδυνο βιβλίο !

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008
Έτσι το αποκάλεσαν οι διατελέσαντες υπουργοί εξωτερικών (όλων των κομμάτων) όταν το είχαν παρουσιάσει στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πριν καμιά 10αρια χρόνια.
Χωρίς όμως να διαψεύσουν τίποτα από τα αναγραφόμενα αντιθέτως τα επιβεβαίωσαν.

Θέμα του, όλες οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου Πέτρου Κασιμάτη, για την υπ' αριθμό ένα Εθνική υπόθεση, τους επιζώντες αγνοούμενους (αιχμαλώτους) του Αττίλα.

Για μια πολύκροτη υπόθεση που κρατήθηκε επί χρόνια επτασφράγιστο μυστικό!!!

Επειδή εδώ και ένα μήνα μέσα από τα σχόλια ενός άρθρου μου κατάλαβα ότι πάρα πολλοί αγνοούσαν παντελώς αυτήν την υπόθεση θα σας παραθέσω μερικά γεγονότα , έτσι για να θυμούνται …οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Τα "13 Περιστέρια" ήταν ο μυστικός κωδικός για τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελευθέρωσης Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας οι οποίοι κρατούντο σε στρατιωτικές φυλακές της Τουρκίας.

Στο βιβλίο περιέχονται και όλα εκείνα τα αποδεικτικά στοιχεία για το σχεδιασμό της απελευθέρωσης τριών από τους Ελλαδίτες κι Ελληνοκύπριους....!!

Από τις φυλακές θα τους μετέφεραν σε νοσοκομείο κι από κει με πλαστά χαρτιά στα μικρασιατικά παράλια όπου θα τους παραλάμβαναν Έλληνες κομάντος.

Στο βιβλίο τονίζονται όλες οι επιχειρήσεις σωτηρίας, αποκαλύπτονται συγκλονιστικά έγγραφα και εξηγείται πως και γιατί μπλοκαρίστηκαν οι αποστολές σωτηρίας.

Για να μην διαταραχθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις !!!

Για τον εντοπισμό των αγνοούμενων της Κυπριακής τραγωδίας οργανώθηκαν πολλές αποστολές από τα γεράκια της ΕΥΠ.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές επιχειρήσεις σωτηρίας είναι αυτή στο στρατόπεδο Μπολού.

Εκεί εντοπίστηκαν 6 από τα "περιστέρια" ενώ τα άλλα 7 εντοπίστηκαν στο Ντενισλί. Το κωδικό όνομα για τους αγνοούμενους ήταν: "Τα περιστέρια βρίσκονται μέσα στο περιστερώνα. Θα αφήσουμε να πετάξουν τα 3".

Αλλά υπήρχε και δεύτερος κωδικός: "Ο θησαυρός είναι μέσα στο θησαυροφυλάκιο. Βρήκαμε άθικτο το θησαυρό".

Η επιχείρηση σχεδιάζεται με τη συνεργασία της Μοσσάντ αλλά ματαιώνεται την τελευταία στιγμή για να μην ανέβει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο.

Μία άλλη αποστολή έλαβε χώρα στο Τσιακιρλί της επαρχίας Νεβσεχίρ.

Κάτι άγριοι ΚΥΠατζήδες με το κάλυμμα του ιχθυεμπόρου, σπάνιοι Κένταυροι μισοί καθάρματα και μισοί άγγελοι - κατάφεραν να βρουν Έλληνες αιχμαλώτους ,εκεί στην κορυφή του λόφου ….στο μυστικό στρατόπεδο.

Πληροφοριοδότες τους ήταν και Τούρκοι δεσμοφύλακες που είχαν ανοίξει το στόμα τους... "για έναν Νίκο αιχμάλωτο απ' την εισβολή που έφερε τατουάζ στο ένα χέρι με τη λέξη ΕΟΚΑ κι έναν άλλο Έλληνα αιχμάλωτο που ήταν τυφλός από το ένα μάτι...."!!!

Όταν …."πλησίασαν" περισσότερο, τα "γεράκια" της Άγκυρας άνοιξαν πυρ.

Ένας από τους Έλληνες πράκτορες σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών!!! ( γεια σου φίλε ….σε όποιον κόσμο και να βρίσκεσαι τώρα)

Η συγκλονιστική υπόθεση καλύφθηκε με απόλυτη μυστικότητα.

Σε μια άλλη συναρπαστική αποστολή στη Τουρκία κοντά στα Άδανα ο αντισυνταγματάρχης Λ. Δερμετζόγλου της ΕΥΠ εντοπίζει έναν ομαδικό τάφο με αγνοούμενους του '74 που οι Τούρκοι αρκετά χρόνια μετά την εισβολή τους δολοφόνησαν.

Ο αποτελεσματικός αξιωματικός έβαλε μέσα στον διπλωματικό σάκο οστά και νεκροκεφαλές προκειμένου να ταξιδέψουν στην Αθήνα κι από κει σε εργαστήριο της Αυστρίας προκειμένου να διαπιστωθεί με ραδιενεργό άνθρακα 14 ο ακριβής χρόνος των δολοφονιών.

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα κυκλοφορούσαν μόνο σε ελάχιστα αντίγραφα πριν καταστραφούν με μια θλιμμένη και αινιγματική παράγραφο: "Αν και τα αποτελέσματα της επιχείρησης δεν ήταν τα αναμενόμενα λόγω απροβλέπτων δυσχερειών κατά την εκτέλεση της αυτά σας αποστέλλονται συνημμένα για σκοπούς ενημέρωσης....".

Ήταν μια από τις τελευταίες επιχειρήσεις της ΕΥΠ σε ξένο έδαφος, της υπηρεσίας με τους ομιχλώδεις αρχηγούς, τις μυστικές αποστολές, τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις, το σκοτάδι αλλά και τις εξαιρετικές πράξεις προς την πατρίδα.

Σε έναν κόσμο που οι πράκτορες διεξάγουν άγνωστες μάχες για τον περισσότερο κόσμο.

Σε έναν μυστικό πόλεμο με υπερόπλο την ανωνυμία , την κάλυψη και το παρασκήνιο και με τίΠαρασκευή, 28 Μαρτίου 2008

15/1/09

Τα αθέατα κομμάτια του παζλ!

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2008
Όλοι συμφωνούμε ότι η λαθρομετανάστευση είναι ένα πρόβλημα . Άλλοι το βλέπουν από την ανθρωπιστική του πλευρά και άλλοι από την προβληματική κοινωνική του πλευρά.
Εκτός όμως από το άσπρο ή το μαύρο υπάρχει και το γκρι που στην πλειοψηφία τους οι πολίτες ….δεν το γνωρίζουν. Είναι η αθέατη πλευρά των γεγονότων.

Μέσα από την λαθρομετανάστευση εξυπηρετείται και ένα «κομμάτι» για …άλλους σκοπούς , άγνωστους για τους αδαείς. Μέσα στον όχλο των αθώων λαθρομεταναστών βρίσκουν καταφύγιο διάφοροι πράκτορες, αλλά και στρατευμένοι τρομοκράτες.
Μη περιμένετε φυσικά την πληροφόρηση από τα κανάλια γιατί και αυτά τους ίδιους σκοπούς (από άλλο μετερίζι) … εξυπηρετούν.

Για παράδειγμα ποτέ δεν έχουν αναφερθεί ότι στο δουλεμπορικό Αιγαιοπελαγίτικο (και όχι μόνο) παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι μετέχουν διάφορες μυστικές υπηρεσίες.
Πριν λίγους μήνες συνελήφθη πράκτορας(Serkan Kaya) των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) με πλούσια δράση σε μυστικές αποστολές και καταδρομικές επιχειρήσεις, να μεταφέρει με φουσκωτό σκάφος 15 Αφγανούς …. «λαθρομετανάστες» στη Μυτιλήνη.
Δεν επρόκειτο για κάτι ….τυχαίο, γιατί όπως καταλαβαίνετε ο όρος αυτός δεν ισχύει ποτέ στην δράση των μυστικών υπηρεσιών.
Ας γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, στο καλοκαίρι της πύρινης λαίλαπας. Οι πυρκαγιές ξεπετάγονται η μια πίσω από την άλλη σε μέρη ….απίθανα , που μόνο κυνηγοί και άνθρωποι της υπαίθρου με τους …εργάτες τους ..γνώριζαν τα κατατόπια (έχω προσωπική άποψη).
Επί σειρά ημερών η χώρα βρίσκεται υπό πύρινη ….. «πολιορκία». Η ΕΥΠ ενημερώνει τον Πρωθυπουργό και αυτός άμεσα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας .
Ο κ. Παπούλιας συναντάται κατόπιν με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου.
Ξαναγυρνάμε στο σήμερα. Επί τριήμερο η χώρα μας βρίσκεται υπό την πύρινη …… «πολιορκία» των μολότωφ και τα πρωτόγνωρα βίαια επεισόδια.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τον κ. Παπούλια , τον Πρόεδρο της Βουλής και ….διαδοχικά τους αρχηγούς των κομμάτων .
Λίγοι πρόσεξαν όμως ότι αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον κ. Καραμανλή, η κυρία Παπαρήγα, η οποία παρεμπίπτοντος μετρά και την κάθε της κουβέντα, έκανε μια …παράξενη και σαφώς υπαινικτική δήλωση.
Είπε ότι η υπόθεση των κουκουλοφόρων …..«πάει πολύ μακριά» και προσπαθώντας να φανεί ως …αστείο (πράγμα που η σοβαρότητα του χαρακτήρα της, αλλά και οι ώρες δεν το επέτρεπαν και δεν θα το έκανε ποτέ, εκτός και ……εάν ήθελε να στείλει μήνυμα) ανέφερε τη λέξη …«Ταλιμπάν». Οι … «Αφγανοί» (που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει την χώρα μας ), σύμφωνα με τις πληροφορίες διαφόρων μυστικών υπηρεσιών που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι όλοι ....«αθώοι».
Αυτό που δεν ανέφερε η κ. Παπαρήγα είναι ότι στους .. «εισαγόμενους αντιεξουσιαστές» που συστρατεύτηκαν με τους .. «εγχώριους αντιεξουσιαστές» εκτός των Αφγανών μετείχαν και οι γείτονες τους Πακιστανοί.
Όλοι γνωρίζουμε την συμμετοχή του ...Πακιστανικού δακτύλου στις (ανά τον κόσμο) διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων ετών.
Το … σενάριο προέβλεπε την έναρξη του έργου στην πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου . Η καταρρακτώδης όμως βροχή τους χάλασε τα σχέδια.
Μετέθεσαν την εκτέλεση του έργου για αργότερα και το γεγονός της δολοφονίας του 15χρονου τους έδωσε την αφορμή για την έναρξη του ….έργου.
Από την αρχή το σενάριο προέβλεπε ….πάση θυσία κι άλλους νεκρούς. Οι λόγοι ευνόητοι.
Η κυβέρνηση κρατώντας μια …αστυνομική αμυντική στάση έδωσε τον χρόνο στις υπηρεσίες ασφαλείας να μαζέψουν τους …. «εισαγόμενους» χωρίς να χυθεί αίμα.
Προσέξτε ότι το 80% των συλληφθέντων που μετείχαν στα επεισόδια είναι αλλοδαποί και δη Πακιστανοί και Αφγανοί.
Από την εξέλιξη των πραγμάτων (Γαλλία , Ελλάδα, αλλά και Ιταλία που όμως δεν τους «έπιασε» αφού ο Μπερλουσκόνι κατέβασε στρατιωτικές δυνάμεις στους δρόμους και τους πρόλαβε λίγο πριν ξεκινήσουν) ένα είναι σίγουρο πλέον.
Βρισκόμαστε στην έναρξη μιας νέας μορφής πολέμου με τον εχθρό όμως ….εντός των Ευρωπαϊκών τειχών, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τους προηγούμενους.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι και πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του, αφού οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν γνωρίζουν αυτό το είδος του εθνικού, κοινωνικού και οικονομικού πολέμου, όπου κυριαρχεί το «αντάρτικο» των πόλεων .
Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία πρόσφατα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι η Γάλλοι αναρχικοί σε συνεργασία με τους ομόλογους τους Έλληνες και Ιταλούς, προσπάθησαν να σαμποτάρουν το σιδηροδρομικό δίκτυο (τρένα TGV).
Ούτε τυχαία είναι η προχθεσινή δήλωση (που προκάλεσε σάλο) του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, λέγοντας ότι είναι δύσκολο να …..συμφιλιώσει κανείς τα ανθρώπινα δικαιώματα με τη ….διπλωματία και ότι ήταν σφάλμα η δημιουργία υφυπουργείου για τα ζητήματα αυτά.
«Υπάρχει μόνιμη αντίφαση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική ενός κράτους, ακόμη και στη Γαλλία» συμπλήρωσε !
Η μέχρι σήμερα αδυναμία των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων να κατανοήσουν τι πραγματικά διακυβεύεται, έχει δώσει χώρο και χρόνο να οργανωθεί ένα σχέδιο το οποίο μόνο από την Ευρώπη …..δεν προέρχεται.
Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σύμφωνα με αυτό που επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον. Η Γαλλία μετά τα γνωστά επεισόδια έλαβε τα μέτρα της, η Ιταλία το ίδιο.
Οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες ξύπνησαν άραγε από την χειμέρια νάρκη τους ή ….θα πάθουν για να μάθουν ;

http://politis-gr.blogspot.de/2008/12/blog-post_11.html