27/4/09

Ποιά η διαφορά πυρηνέλαιου με ελαιόλαδο

Το πυρηνέλαιο δεν είναι ελαιόλαδο, και μειονεκτεί σε ποιότητα κατά πολύ, συγκρινόμενο με το παρθένο ελαιόλαδο

Κατόπιν επεξεργασίας του καρπού της ελιάς, παράγεται ελαιόλαδο και απομένει ο ελαιοπυρήνας που περιέχει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου.
Αυτή εξάγεται με διαλύτη, συνήθως εξάνιο, και ονομάζεται πυρηνέλαιο.

Το πυρηνέλαιο χωρίζεται στις εξής κατηγορίες σύμφωνα με την ΚΥΑ 487/ ΦΕΚ 1219Β 4.10.2000

Ακατέργαστο πυρηνέλαιο

Έλαιο που λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς κατόπιν επεξεργασίας με διαλύτες ή με φυσικά μέσα ή έλαιο που αντιστοιχεί, με εξαίρεση ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε ελαιόλαδο λαμπάντε. Εξαιρούνται τα έλαια που λαμβάνονται με διεργασίες επανεστεροποίησης και κάθε πρόσμειξης με έλαια άλλης φύσης και των οποίων τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο

Έλαιο που λαμβάνεται από τον εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνελαίου, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Πυρηνέλαιο

Έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου