18/7/12

Προϊστορικός οικισμός Μακρυχωρίου

Ιστορικό

Ο οικισμός της νεολιθικής εποχής και Εποχής του Χαλκού στη θέση ''αντλιοστάσιο'' του Μακρυχωρίου απέχει περίπου 18 χιλ. βορειοανατολικά της Λάρισας και 100 μ. δυτικά της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στο ύψος του Μακρυχωρίου, του Δήμου Μακρυχωρίου του Νομού Λάρισας. Ο οικισμός βρίσκεται αμέσως νοτιοανατολικά του παλιού αντλιοστασίου του χωριού. 

Το πόλισμα έχει τη μορφή μαγούλας με ωοειδές σχήμα. Κατά μήκος των δυτικών υπωρειών της μαγούλας η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαιότητες της νεολιθικής εποχής και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Στη νεολιθική εποχή ανήκουν τρεις τάφροι καθώς και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, δάπεδα και λιθόστρωτα. Στην ίδια περιοχή, λίγο βορειότερα, αποκαλύφτηκαν τέσσερις τάφοι και λείψανα οικιών μυκηναϊκής εποχής και τμήμα δρόμου και ένας τάφος νεολιθικής εποχής. 

Η ανασκαφή που διενεργήθηκε στη θέση αυτή έγινε στο πλαίσιο της κατασκευής της παράπλευρης οδού SR 1 της Εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1999 και 2000. Μετά το πέρας της έρευνας αποφασίστηκε η διατήρηση του οικισμού, η στέγαση τμημάτων των αποκαλυφθέντων αρχαιοτήτων καθώς και περαιτέρω εργασίες για την ανάδειξή του.

Περιγραφή

Όπως οι περισσότεροι προϊστορικοί οικισμοί της θεσσαλικής πεδιάδας, έτσι και ο προϊστορικός οικισμός Μακρυχωρiου έχει τη μορφή μαγούλας, όπως ονομάζονται χαρακτηρηστικά στη Θεσσαλία οι χαμηλές εξάρσεις του εδάφους που καλύπτουν λείψανα της αρχαιότητας. Ο οικισμός απλώνεται σε ελλειψοειδή έκταση μήκους περίπου 350 μ. και πλάτους 250 μ. και έχει ύψος περίπου 10 μ. Η ανασκαφή διενεργήθηκε σε έκταση 1586 τ.μ. 

Στη νεολιθική εποχή (Αρχαιότερη και Νεότερη Νεολιθική) ανήκουν τρεις τάφροι σε ομόκεντρη διάταξη, λαξευμένοι σε σχιστολιθικό βράχο στις νοτιοδυτικές παρυφές του οικισμού. Το πλάτος τους φτάνει από 1,30 ως 1,84 μ. και το μέγιστο βάθος τους ως 1,85 μ. Εντοπίστηκαν επίσης λιθόστρωτα, δάπεδα σπιτιών, κατασκευές (ανοιχτές εστίες και θολωτός φούρνος) καθώς και λάκκοι των αρχών της Νεότερης Νεολιθικής Εποχής. 

Στις βορειοδυτικές παρυφές του οικισμού αποκαλύφτηκαν τμήματα κατοικιών της μυκηναϊκής εποχής με ορθογώνια κάτοψη και διάφορα δωμάτια, δυτικά των οποίων εντοπίστηκε ευρύχωρος δρόμος της ίδιας περιόδου, στρωμένος με λεπτό κονίαμα και χαλίκι. Εντοπίστηκαν ακόμη, τάφοι της μυκηναϊκής εποχής (λακκοειδείς και ένας κιβωτιόσχημος) καθώς και μια νεολιθική ταφή με τη χαρακτηριστική για την εποχή αυτή συνεσταλμένη στάση.


Διοικητικές Πληροφορίες
Είσοδος Ελεύθερη
Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Τ.Κ. 40006, Μακρυχώρι (Νομός Λαρίσης)
Τηλέφωνο: +30 2413 508200, +30 2413 508234
Φαξ: +30 2410 239927
Email: ieepka@culture.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου