22/2/12

Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου



ΥΛΙΚΑ

1 μέτριο χταπόδι, 1 κιλό περίπου, καθαρισμένο
500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα
3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κ.γ. ξηρό θρούμπι
2 μεγάλα αυγά ελαφρά χτυπημένα,
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
1 ντόπιο παξιμάδι (μερμιζέλι) ή άλλο κριθαρένιο παξιμάδι ψιλοκοπανισμένο
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το αλεύρωμα
Eλαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το καθαρισμένο χταπόδι σε μια μέτρια κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς καθόλου υγρό μέχρι να πάρει το χταπόδι ζωηρό ροζέ χρώμα και να γίνει τρυφερό, για 40 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Κόβουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε ένα πολυμηχάνημα. Το χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει την υφή του κιμά.

Κόβουμε το ψωμί σε μεγάλα κομμάτια, το βρέχουμε στη βρύση και το στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια. Το θρυμματίζουμε.

Αναμειγνύουμε το χταπόδι, το ψωμί, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, το θρούμπι και τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Τα ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο από το θρυμματισμένο παξιμάδι, εάν χρειαστεί για να επιτύχουμε σφιχτή υφή. Καρυκεύουμε κατά προτίμηση. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες και τους αλευρώνουμε ελαφρά.

Ζεσταίνουμε περίπου 2-3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαρύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις, λίγους κάθε φορά, γυρίζοντάς τους μία φορά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
Πηγή epalkalymnou.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου