4/11/14
Η θεωρία του Κέντρου Βάρους στο έργο Περί πολέμου του Clausewitz
του Σταύρου Πετρουλάκη*, Μαι 2014
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Είναι
γεγονός ότι οποτεδήποτε γίνεται αναφορά ή συζήτηση γύρω από την έννοια
της στρατηγικής, στα στρατιωτικά δρώμενα, το βλέμμα όλων στρέφεται προς
τον Πρώσο στρατιωτικό και διανοούμενο Carl von Clausewitz ή για να ακριβολογούμε, στην μεταθανάτια έκδοση του έργου του «Περί πολέμου».
Εντός αυτού
περιλαμβάνονται οι κατασταλαγμένες σκέψεις και απόψεις του Πρώσου
θεωρητικού για τη φύση και τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου.Ο Clausewitz άρχισε την συγγραφή του μεταξύ των ετών 1816 και 1818 (Aron
1977, 93) χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την ολοκληρώσει, τουλάχιστον στο
επίπεδο που ο ίδιος επιθυμούσε. Τα μισοτελειωμένα χειρόγραφά του
επιμελήθηκε η γυναίκα του Marie και τα δημοσίευσε συγκεντρωτικά ως ένα έργο (Bassford 2012, 6).
Πολλές από τις ιδέες
και μεθόδους που
3/10/14
24/9/14
Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ)
Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) είναι το κύριο συστατικό έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικού ελέγχου (AirC2-Air Command&Control), εξασκεί το σύνολο των λειτουργιών Αεράμυνας και Διοίκησης και Ελέγχου (Δ&Ε- AirC2) εντός ελληνικού FIR.
27/1/14
Η περίπτωση του περιοδικού "Δαυλός"
Η περίπτωση του περιοδικού "Δαυλός"
Δεδομένου ότι το περιοδικό Δαυλός υπήρξε το πρώτο που κήρυξε την «επιστροφή στους (αρχαίους) Έλληνες» και παρήγαγε ή φιλοξένησε το πρωτογενές υλικό μιας περιπέτειας που διαρκεί 23 χρόνια (ο Δαυλός εκδίδεται ανελλιπώς σε μηνιαία βάση από το 1982), η μελέτη των κειμένων και της ιδεολογικής του εξέλιξης σκιαγραφεί, κατά το μάλλον ή ήττον πιστά, την πορεία του χώρου αυτού συνολικά. Ενός χώρου που ξεκίνησε από την εμμονή στη σημασία της αρχαίας ελληνικής παράδοσης για τον σύγχρονο κόσμο και την Ελλάδα και κατέληξε, μέσα από μια ραγδαία και γενικευμένη έκπτωση, στην παραφιλολογία, τους κατακλυσμούς, την ουφολογία. Δυστυχώς, ανάλογη πορεία διαγράφει και το εν λόγω περιοδικό, η συνολική μελέτη του οποίου, με τις σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες των τυπωμένων σελίδων, θα απαιτούσε –και ίσως όντως απαιτεί– ένα εκτεταμένο δοκίμιο. Εδώ θα περιοριστούμε μόνο σε δύο βασικές –και κατ’ ανάγκην συνοπτικά διαγραφόμενες– συνιστώσες. Η πρώτη αφορά στη μετεξέλιξη της αρχαιολατρίας του Δαυλού από μια συντηρητικών αποκλίσεων ελληνοκεντρική ιδεολογία σε μια εξωπραγματική μυθοπλασία, η οποία και θα δημοσιευτεί στο τρέχον τεύχος του περιοδικού, ενώ η δεύτερη, που θα επικεντρωθεί στην ιδεολογία και τον γενικότερο πολιτικό ρόλο του, θα δημοσιευτεί στο προσεχές τεύχος του Άρδην.
Η γλώσσα είναι η ψυχή μας
Όπως τονίζει ο Σαράντος Καργάκος